Πραγματοποιηθείσες Εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 1999 το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ. ΠΟ.)/11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού (ΔΕΠ) Βέροιας, η ΔΕΗ/Δ/νση Επικοινωνίας οργάνωσαν, για πρώτη φορά στη Βέροια, το διάστημα 24-26/9/1999 μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Νερό, πηγή ζωής και ενέργειας». Βυζαντινό Μουσείο: έκθεση με το ίδιο θέμα, συναυλία με την παιδική χορωδία Ωδείου “Φίλιππος”, Αντωνιάδειος Στέγη: ομιλίες, προβολή της ταινίας «Υδωρ ελευθέριον» του κ. Ν. Αναγνωστόπουλου, έκθεση ζωγραφικής μαθητών δημοτικών σχολείων με θέμα το νερό, παρόχθιο εργοστάσιο Ουσουλτζόγλου (πρώην Χατζηνικολάκη): συναυλία με τη χορωδία ιεροψαλτών Βέροιας, Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής ΔΕΠ, δεξίωση. Η πρώτη παρουσία του Συλλόγου που μόλις είχε συσταθεί, σημειώθηκε βοηθώντας σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Από το 2000 και εξής ο Σύλλογος ανέλαβε το συντονισμό των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Βέροια στα πλαίσια των ΕΗΠΚ.

1. 22-24/9/2000 ΕΗΠΚ σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες οργανωτές, επίσης με θέμα «Νερό πηγή ζωής και ενέργειας» Βυζαντινό μουσείο: εκθέσεις, συναυλία με τους Da Capo, μουσική παράσταση από τον Βέλγο καλλιτέχνη Max Vantervost με τίτλο «Ο άνθρωπος νερό», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού «Με αφορμή μια στάμνα» σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής. Στέγη: προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ του κ. Ν. Αναγνωστόπουλου με θέμα το νερό, έκθεση φωτογραφίας μαθητών γυμνασίων και λυκείων της περιοχής με θέμα «Γράφω με φώς τα μνημεία της Βέροιας». Εργοστάσιο Ουσουλτζόγλου: μουσική εκδήλωση με τίτλο «Νερό, νεράκι» από το συγκρότημα Primavera en Saloniko και τη Σαβίνα Γιαννάτου, δεξίωση.

2. Ομιλία του καθ. Παν. Κύπρου κ. Ευαγ. Χρυσού με θέμα: «Ο Καρλομάγνος, το Βυζάντιο και η γένεση της Ευρώπης», 9.11.2000, Βυζαντινό Μουσείο.

3. Προβολή πέντε βραβευμένων ταινιών πολιτιστικής κληρονομιάς μικρού μήκους που αναφέρονται στο μεσογειακό χώρο, σε συνεργασία με το περιοδικό «Αρχαιολογία και τέχνες», 20.11.2000, Στέγη.

4. Επίσκεψη και ξενάγηση στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, μνημείο του 11ου αι., σε συνεννόηση με την 11η ΕΒΑ, 10.12.2000.

5. Ομιλία του καθ. Παν. Αθηνών κ. Θάνου Μαρκόπουλου με θέμα «Ένας μαθητής στην Κωνσταντινούπολη πριν από χίλια χρόνια». 28.3.2001, Βυζαντινό Μουσείο.

6. Ομιλία του καθ. Παν. Mc Gill Καναδά Γιώργου Γαλάβαρη με θέμα: «Το μήνυμα της Βυζαντινής τέχνης», 23.5.2001, Βυζαντινό Μουσείο.

7. Ομιλία της καθ. Παν, Αθηνών κας Μάγδας Ζωγράφου με θέμα: «Η κατασκευή της ελληνικής χορευτικής ταυτότητας: Σύμβολο και πραγματικότητα», 26.5.2001, Χώρος Τεχνών.

8. Φωτογραφική έκθεση της Nelly’s με θέμα: «Σώμα και χορός», σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας και τη ΔΕΠ, 26.5÷2.6/2001, Χώρος Τεχνών.

9. Λαϊκά δρώμενα στο Βυζάντιο, σε συνεργασία με τη ΔΕΠ, 2.7.2001, Μπαρμπούτα, τα οποία περιελάμβαναν:
– Έκθεση: «Βυζαντινές ανταύγειες στο μπερντέ του καραγκιόζη», του κου Γ. Χατζή.
– Ομιλία της καθ. Παν. Αθηνών κας Βαρβ. Δεληβοριά με θέμα «Το Βυζάντιο στη νεοελληνική λαϊκή αντίληψη».
– Παράσταση καραγκιόζη του κου Γ. Χατζή με το έργο «Κασσιανή».

10. 21-22/9/2001 ΕΗΠΚ σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ/ 11η ΕΒΑ και τη ΔΕΠ με θέμα «Από τις ανταλλαγές των αγαθών στις συναλλαγές στο διαδίκτυο».
– Θεατρική παράσταση: «Να πάρεις και να δώσεις» από μαθητές των γυμνασίων της πόλης σε συνεργασία με το 14ο γυμνάσιο Θεσ/νίκης και το Σύλλογο Προμηθέα Βέροιας, διασκεδαστές, μουσικοί παραδοσιακών οργάνων. Εμπορικό κέντρο πόλης.
– Ημερίδα με θέμα: «Ανταλλαγές αγαθών και επικοινωνίες από τη νεολιθική εποχή μέχρι τον 19ο αι.» στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Παππά Μαρ., αρχαιολόγος «Ανταλλαγές και επικοινωνία στη νεολιθική εποχή», Λιάμπη Κατ., καθ. Παν. Ιωαννίνων «Νομισματική δραστηριότητα του Κοινού των Μακεδόνων»,.Ζαφράκα Αλκ., καθ. ΑΠΘ «Οικονομία και εμπόριο κατά τη Βυζαντινή περίοδο», Χεκίμογλου Ευαγ., Δρ οικονομικής ιστορίας «Πιστωτικές και εμπορικές σχέσεις την περίοδο της τουρκοκρατίας», Γερολύμπου Αλέξ., καθ. ΑΠΘ «Αγορές μακεδονικών πόλεων τον 19ο αιώνα», Βυζαντινό Μουσείο και στον υπαίθριο χώρο αυτού. – Συναυλία και πρώτη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου «Βεροίας αντίδωρον» υπό τη διεύθυνση του Κώστα Μπραβάκη.

11. Στα πλαίσια της ημερίδας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ημαθίας για το Ιστορικό Κέντρο της Βέροιας και σε συνεργασία μαζί τους οργανώσαμε την:
– έκθεση του ICOMOS με θέμα «Μνημεία και Τύπος» 9-19.12.2001 και την
– προβολή της βραβευμένης ταινίας του κου Φίλ. Κουτσαφτή «Αγέλαστος Πέτρα», 9.12.2001, Στέγη.

12. Ομιλία της καθ. Παν. Ηarvard ΗΠΑ κας Αγγελικής Λαίου-Θωμαδάκη με θέμα: «Οι οικογενειακοί θεσμοί στο Βυζάντιο», 20.2.2002, Βυζαντινό Μουσείο.

13. Ομιλία της ιστορικού κας Μαριάννας Κορομηλά με θέμα «Από τον Εύξεινο στον Ευσεβή Πόντο», 1.4.2002, Βυζαντινό Μουσείο.

14. Συνδιοργανώσαμε με το ΥΠ.ΠΟ/11η ΕΒΑ την τελετή βράβευσης του Μύλου του Μάρκου από την Europa Nostra στις 22.6.2002 στο Βυζαντινό Μουσείο: συναυλία με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και τη σύμπραξη του πιανίστα κου Θ. Τζοβανάκη, δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα που μαγείρεψε ο κος Μιχ. Ζευγουλάς με τη βοήθεια κυριών του Συλλόγου, που ευγενικά διέθεσαν το χρόνο τους και την εμπειρία τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μύλος του Μάρκου «βραβεύτηκε για την υποδειγματική αποκατάστασή του και τη διατήρησή του στο μέλλον ως Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας». Είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής για τη χώρα μας το 2001 και η πρώτη φορά που βραβεύτηκε κτήριο της Ημαθίας από ευρωπαϊκό οργανισμό.

15. 27-29/9/2002 ΕΗΠΚ σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.11η ΕΒΑ και τη ΔΕΠ επίσης με θέμα «Από τις ανταλλαγές των αγαθών στις συναλλαγές στο διαδίκτυο».
– Δρώμενα με τίτλο «Τα πακοτίλια της αγοραμελίας» από μαθητές των γυμνασίων της πόλης, παραδοσιακά παιχνίδια, διασκεδαστές, ξεχασμένες γεύσεις και το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων, Εμπορικό κέντρο πόλης.
– Ημερίδα με θέμα «Από τις Βυζαντινές οπώρες στη ψηφιακή οικονομία των γεωργικών προϊόντων» στην οποία συμμετείχαν: Αναγνωστάκης Ηλ., ιστορικός«Βυζαντινές οπώρες. ’τεχνα γης ή κηποπεριβολίου δώρα», Μαρκή Ευτ., αρχαιολόγος «Αναζητώντας τις οπώρες στην παλαιοχριστιανική και βυζαντινή τέχνη», Κατσαρός Βασ., καθ. ΑΠΘ «Ωπωρίσασθαι βούλομαι νύν ηδέως: Συγκομιδή από τον παράδεισο της Βυζαντινής Δημώδους Γραμματείας», Μανώσης Δημ., γεωπόνος «Ηλεκτρονικό πότισμα και συγκομιδή με e-mail νωπών γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας», Βυζαντινό Μουσείο.
– Εκδήλωση με θέμα: «Οι πραματευτάδες, οι κερατζήδες και οι βαλκανικές αγορές τον 19ο αι. ». Στέγη, η οποία περιελάμβανε: προβολή φωτογραφιών: «Κερατζήδες και ξεχασμένα επαγγέλματα», σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας προβολή της ταινίας του κου Απ. Κρυωνά: «Ο Βαλκάνιος Πραματευτής» ομιλία του ιστορικού και δημοσιογράφου κου Ζαφείρη Χρ.: «ΟΙ πραματευτάδες της Μακεδονίας».

16. Εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, τη Δημ. Επιχ. Πολιτισμού Βέροιας, το Χώρο Τέχνης Ερμηνεία-Αγιον Ορος, με τίτλο «Αγίου Ορους Οψεις», 9 ÷22.12.2002 στην Αντωνιάδειο Στέγη. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
– ομιλίες με θέμα «Μοναχισμός και πολιτισμός» του αρχιμ. Χριστόδουλου, Καθηγούμενου της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου, «Το Άγιον Όρος με το βλέμμα ενός ψυχαναλυτή» του κ. Χαρτοκόλλη Π., ομ. καθηγητού Παν. Πατρών, «Άθω προσλήψεις» του κ. Γαβριήλ Νικ. Πεντζίκη.
– προβολές των ταινιών ντοκιμαντέρ «Άθως-Άγιον Όρος», 1965, του Μάρου Βασ. και «Άθως, χίλια χρόνια σαν μια μέρα», 1981, του Feist Werner.
– έκθεση ζωγραφικής του ιερομ. Αναστασίου, χαρακτικών του Καμπάνη Μάρκου, φωτογραφίας του Αργύρη Κώστα.
– έκθεση βιβλίου για το Άγιον Όρος. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη των Mercedes-Benz Γ. Κόγιας και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

17. Λαϊκά δρώμενα με θέμα «Άνοιξη αρχινά, μασκαρέματα ξανά», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία / Τοπ. Επιτροπή Ημαθίας και το Δήμο Βέροιας. Στο ανοιξιάτικο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τέσσερα Δημοτικά Σχολεία της Βέροιας (1ο, 8ο, 11ο, 16ο) οι μαθητές των οποίων μαζί με τους δασκάλους τους κατασκεύασαν μάσκες και καλωσόρισαν την Άνοιξη και τις Αποκριές με τη χελιδόνα, το γαϊτανάκι, τις τσουβαλομαχίες, το άναμμα της φωτιάς, την κατασκευή χαρταετού, τη χάσκα κλπ. 1.3.2003, πλατεία. Δημαρχείου.

18. Ομιλία του καθ. Παν. Αθηνών κ. Πασχ. Κιτρομηλίδη με θέμα «Η Κύπρος πριν το κυπριακό», 7.4.2003, Βυζαντινό Μουσείο.

19. Ημερίδα, σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ/11η ΕΒΑ, στα πλαίσια της εκδήλωσης Άνοιξη των Μουσείων, την 4.5.2003, στο Βυζαντινό Μουσείο με θέμα «Ας γνωρίσουμε τη Βέροια και το Βυζαντινό της Μουσείο». Στην ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες οι:
– Α. Σ. Πέτκος, Δ/ντής 11ης ΕΒΑ, «Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, καθρέπτης των μνημείων της πόλης».
– Δρ. Αργ. Τατάκη, ερευνήτρια Α’ ΚΕΠΑ Εθν. Ιδρύματος Ερευνών, «Παλαιά και νέα στοιχεία για την Προσωπογραφία και την κοινωνία της αρχαίας Βέροιας»
– Π. Ασημακοπούλου-Ατζακά, καθ. βυζαντινής αρχαιολογίας ΑΠΘ, «Τα ψηφιδωτά δάπεδα στη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή της».
– Ε. Ν. Τσιγαρίδας, καθ. χριστιανικής αρχαιολογίας ΑΠΘ, «Η μνημειακή ζωγραφική στη Βέροια κατά τη βυζαντινή περίοδο».
– Αντ. Αναστασόπουλος, λέκτορας τουρκολογίας Παν. Κρήτης, «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη Βέροια του β’ μισού του 18ου αι.».

20. Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2003, που ήταν αφιερωμένη στους Φίλους των Μουσείων, σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ./11η ΕΒΑ, οργανώθηκαν:
– ομιλία του κ. Θ. Καλαϊτζή με θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος των Φίλων»
– εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το κοινό από το προσωπικό της 11ης ΕΒΑ με θέμα «Ο ζωγράφος Ρωμανός Καλομοίρης επισκέπτεται τη Βέροια ή πως ένας καλλιτέχνης συμβάλλει στη διάδοση της πληροφορίας»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, με φροντίδα του Συλλόγου και οι διαμένοντες στο Γηροκομείο Βέροιας.

21. 26 – 27/9/2003 στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.), σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ./11η ΕΒΑ, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και το Δήμο Βέροιας, εκδηλώσεις με θέμα «Τόποι Αθλητισμού, Τόποι Πολιτισμού». Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
– ομιλία της συγγραφέως κας Θεοδώρου Λουκίας «Τα εν Δίω Ολύμπια» και παραδοσιακούς χορούς με ζωντανή μουσική από το παιδικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης. Βυζαντινό Μουσείο.
– προβολή της βραβευμένης ταινίας «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα» του κ. Μ. Χολέβα και έκθεση βιβλίου με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δημόσια Βιβλιοθήκη. – δρώμενα μαθητών γυμνασίου βασισμένα σε κείμενα με τα χαρακτηριστικά των αγώνων «Από το μύθο στο σήμερα» με την επιμέλεια της κας Μ. Μωραϊτοπούλου και εικαστική παρέμβαση μαθητών εμπνευσμένη από τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων «Γωνία Δημαρχείου και Βιβλιοθήκης» με την επιμέλεια της κας Σ. Χατζησαράντη. πλατεία Δημαρχείου.

22. Ομιλία της καθ. Παν. Αθηνών και Δ/ντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών κας Χρύσας Μαλτέζου με θέμα: «Από τη Βενετία των Βυζαντινών στη Βενετία των Ελλήνων», 27.2.2004. Βυζαντινό Μουσείο.

23. Ομιλία της φιλολόγου κας Φωτεινής Καϊμάκη με θέμα: «Ελληνόφωνη Καλαβρία, μια διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο», 29.3.2004, Βυζαντινό Μουσείο.

24. Λαϊκά δρώμενα με τίτλο «–και φίλον εκάλεσεν–», σε συνεργασία με τα ολοήμερα τμήματα τών 1ου και 8ου Δημ. Σχολείων Βέροιας. Οι μαθητές των δύο τμημάτων αποχαιρέτησαν την Κυρά Σαρακοστή, ντύθηκαν λαζαρίνες και τραγούδησαν τα λαζαρικά, προσέφεραν τους λαζάρους και μας προετοίμασαν για τη γιορτή των Βαϊων με τα βαγιοχτυπήματα, 2.4.2004, κέντρο της Βέροιας.

25. Ομιλία του καθ. Παν. Βελιγραδίου κου Ljub. Maksimovic με θέμα «Η Μακεδονία και η Βέροια στην πολιτική της Μεσαιωνικής Σερβίας», 22.4.2004, Βυζαντινό Μουσείο.

26. Συνεργασία για την οργάνωση της εκδήλωσης του 1ου Γυμνασίου Βέροιας με θέμα «Το υγρό στοιχείο στην περιοχή της Βέροιας. Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του νερού και της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου», 14.5.2004, Φιλίππειο Γυμνάσιο.

27. Συνεργασία για την οργάνωση της εκδήλωσης της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημ. Σχολείου Βέροιας με θέμα «Τραγούδι για μια πολιτεία από το Στέλιο Σβαρνόπουλο», 26.5.2004, Βυζαντινό Μουσείο.

28. 24.9.2004 στα πλαίσια των Ε.Η.Π.Κ., σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ./11η ΕΒΑ, ομιλία της αν. καθ. ΑΠΘ κας Μουστάκα Αλ. με θέμα «Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα νέα δεδομένα», Βυζαντινό Μουσείο.

29. Συμπόσιο, σε συνεργασία με το σύλλογο Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «Περί βυζαντινών γεύσεων και μακεδονικών οίνων», 2.10.2004. Το συμπόσιο περιελάμβανε την παρακολούθηση τριών εισηγήσεων στο Βυζαντινό Μουσείο και στη συνέχεια τη δοκιμή βυζαντινών γεύσεων στο εστιατόριο «Αιγές Μέλαθρον». Οι εισηγήσεις ήταν:
– «Σίτος, οίνος και έλαιον-Η ασκητική ως απάντηση στο σύγχρονο ευδαιμονισμό»του καθ. ΑΠΘ κου Λ. Σιάσιου.
– «ΟÛ γάρ βρωθήσεται Äρτος Äνευ áλός..» της ιστορικού κας Ελ. Σταμπόγλη.
– «Η μεθυσμένη ποίηση, ο οίνος στην ελληνική λογοτεχνία» του συγγραφέα-δημοσιογράφου κου Παντ. Μπουκάλα.

30 Ομιλία του καθ. Παν. Χερόνας Ισπανίας κου Eus. Ayensa με θέμα «Η επιβίωση της “κακής” φήμης των Καταλανών στην ελληνική λαογραφία», 25.10.2004, Βυζαντινό Μουσείο.

31. Κινηματογράφος και αρχαιολογία. Οργάνωση, σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, τη Δ/νση Β’/θμιας Εκπ/σης ν. Ημαθίας-Υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, το Δήμο Βέροιας, εβδομάδας προβολής βραβευμένων ταινιών αρχαιολογικών θεμάτων του μεσογειακού χώρου. Η εβδομάδα περιελάμβανε:
– την προβολή της ταινίας «Σαγαλασσός, μια λησμονημένη πολιτεία»,14.2.2005, Δημόσια Βιβλιοθήκη
– την προβολή των ταινιών «Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας» και «Το όνειρο του Σκιπίωνα: Ισχύς και θάνατος στην αρχαία Ρώμη», 14-18.2.2005 σε δέκα γυμνάσια και λύκεια του ν. Ημαθίας.

32. Ομιλία του καθ. Παν. Αθηνών κου Ταξ. Κόλια με θέμα «Τα στρατιωτικά δεδομένα της κατάληψης της Κων/πολης από τους Φράγκους το 1204», 4.4.2005, Βυζαντινό Μουσείο.

33. Ομιλία της ερευνήτριας στο Κέντρο Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών κας Ολγας Αλεξανδροπούλου με θέμα «Όψεις από την ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων (15ος-17ος αιώνας)», 20.4..2005,Βυζαντινό Μουσείο.

34 Συνεργασία για την οργάνωση της εκδήλωσης «Απόψεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής» με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ημαθίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση του έργου τριών σημαντικών αρχιτεκτόνων των κ.κ. Μαρίας Κοκκίνου, Ανδρέα Κούρκουλα, Αναστ. Κωτσιόπουλου, δεξίωση και μικρή συναυλία με το μουσικό σύνολο του κ. Θάνου Τρομπούκη, 22.6.05, Βυζαντινό Μουσείο.

35. 23-25/9/2005 στα πλαίσια των Ε.Η.Π.Κ., σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ./11η Ε.Β.Α., το σύλλογο των Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, εκδηλώσεις με θέμα «Ο πολιτισμός στο τραπέζι». Οι εκδηλώσεις ήταν: – προβολή αποσπασμάτων ταινιών με θέμα τη συνεστίαση, σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσ/νίκης. Βυζαντινό Μουσείο.
– συμπόσιο με τίτλο «Εδέσματα και οίνοι μετά την Άλωση». 24.9.05. Το συμπόσιο περιελάμβανε την παρακολούθηση δύο εισηγήσεων στο Βυζαντινό Μουσείο και στη συνέχεια τη δοκιμή γεύσεων της αντίστοιχης περιόδου στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας.
Οι εισηγήσεις ήταν:
«Διατροφικές παραδόσεις κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» της ερευνήτριας λαογραφίας-συγγραφέας κας Σ. Μπόζη.
«Οίνος .. Μάγος της επικοινωνίας .. Ελευθερία .. Καταξίωση» του οινοποιού κου Αν. Μπαμπατζιμόπουλου.

36. Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Ν. Ημαθίας και ξενάγηση στο πλούσιο υλικό τους (κώδικες οθωμανικής διοίκησης 1602-1882, αρχεία ελληνικής διοίκησης 1807-2000, αρχείο του 1ουΓυμνασίου Βέροιας από το 1818 κλπ.), από τη Δ/ντρια και το προσωπικό της Υπηρεσίας, 6.10.05. Αρχοντικό Αναστασίου, Βέροια.

37. Συμμετοχή με ομιλία του προέδρου κ. Θ. Καλαϊτζή και διάθεση εντύπων από τις εκδόσεις του συλλόγου στο σεμινάριο ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακού πολιτισμού «Δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον» που διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας στα πλαίσια του προγράμματος light, 7.10 05. Βυζαντινό Μουσείο.

38. Γνωστοποίηση της λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και διάθεση εντύπων από τις εκδόσεις του συλλόγου στους συμμετασχόντες στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων Ελλάδος με θέμα «Η Ελληνική περιφέρεια», που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Κ. Παπούλια, 14-16.10.05, Αιγές Μέλαθρον, Βέροια.

39. Ομιλία, σε συνεργασία με την Ενωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν.Ημαθίας, της Προέδρου του Πανεπιστημίου της Ευρώπης καθ. κας Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ με θέμα «Βυζάντιο και Ευρώπη», 5.11.2005, Βυζαντινό Μουσείο.

40. Ομιλία, σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Ν.Ημαθίας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, του ομ. Δ/ντού Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γιάννη Καρά με θέμα «Ιστορική γνώση – όργανο αυτογνωσίας», 7.12.2005, Βυζαντινό Μουσείο.

41. Ομιλία του καθηγητού Βυζαντινής Ιστορίας του Παν. Βελιγραδίου κ. R. Radic με θέμα «Ο φόβος από τους Τούρκους στο Βυζάντιο (13-15ος αι.)», 22.2.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

42. Ομιλία του Δ/ντού Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Παναγιώτη Μιχαηλάρη με θέμα «Ο Ιωάννης Κωττούνιος και η εποχή του (16ος αιώνας)», 3.4.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

43. Ομιλία της ομ. καθηγήτριας του Παν. Ιωαννίνων και προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών κας Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου Μαρίας με θέμα «Το «μακεδονικό ζήτημα», ιστορική θεώρηση του προβλήματος», 29.5.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

44. Μεταφορά από την Αθήνα και διάθεση 150 τεμαχίων του εκπαιδευτικού επιτραπέζιου παιχνιδιού «Στα πανηγύρια του Βυζαντίου». Ο σχεδιασμός και η έκδοση του παιχνιδιού έχει γίνει από τη Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να παρουσιάσει πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε μια Βυζαντινή πόλη στα τέλη του 12ου αι. με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Τα παιχνίδια διατέθηκαν από τους «Φίλους» δωρεάν σε όλα τα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Ημαθίας, στη Δημόσια και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, στη Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Ημαθίας κλπ.

45. Ομιλία, σε συνεργασία με το σύλλογο Επιστημόνων Μηχανικών Ν. Ημαθίας, του ομ. καθηγητού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κ. Θεοδοσίου Τάσιου με θέμα «Η τεχνολογία στην ελληνική μυθολογία», 14.6.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

46. Συμμετοχή, μαζί με άλλους 46 συλλόγους και φορείς της Ημαθίας, στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 30.8.2006 στο κέντρο της Βέροιας με στόχο: να δοθεί ολόπλευρη συμπαράσταση στη μητέρα του εξαφανισθέντος μικρού Αλεξ, να διαδηλωθεί η αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της λύσης του μυστηρίου και της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων, να συνεχισθεί η προσπάθεια και μετά τη λύση του δράματος για να αναζητηθούν τα κοινωνικά αίτια, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για να μειωθεί η μαθητική παραβατικότητα, να δοθεί στην εξυπηρέτηση της αλήθειας το πραγματικό πρόσωπο της πόλης, όχι εξωραϊσμένο, όχι καθολικά ένοχο, όχι στρεβλωμένο από την τηλεόραση, αλλά αυτό που είναι, με τις αντιθέσεις και τα προβλήματά του.

47. 23.9.2006 στα πλαίσια των Ε.Η.Π.Κ.,σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ/11η Ε.Β.Α., το σύλλογο των Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, την Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, την Τοπική Επιτροπή Ημαθίας της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκδηλώσεις με θέμα «Ο πολιτισμός στο τραπέζι». Οι εκδηλώσεις ήταν:
– συμπόσιο με τίτλο «Περί άρτου και οίνου».
Το συμπόσιο περιελάμβανε την παρακολούθηση δύο εισηγήσεων και στη συνέχεια τη δοκιμή άρτων, πιτών και οίνων.Οι εισηγήσεις ήταν:
– «και δέσε στην πετσέτα σου ένα ψωμί ασήμι και δώσ’ της νύφης το ψωμί και του γαμπρού την πέτσα» Περί ψωμιού ο λόγος από την κ. Ευη Βουτσινά, μαγείρισσα – συγγραφέα.
– «Κρασί, Διατροφή, Πολιτισμός» του κ. Γιάννη Μπουτάρη, χημικού- οινολόγου.
– έκθεση εικαστικών τεχνών «Γεύσεων Μνήμες» στην οποία συμμετείχαν οι ακόλουθοι Ημαθιώτες καλλιτέχνες, μετά από δημόσια πρόσκληση.
Zωγραφική: Ζιάκας Θάνος, Κουντή Μάρθα, Κουρουζίδης Χάρης, Μπέρσου Ανδρομάχη, Παπαγεωργίου Ρένα, Τσιαπάρας Νίκος, Χαμιδιελή Φωτεινή.
Κατασκευές: Κουρουζίδου Μαίρη.
Performance: Πρωτοψάλτου Τάσος.
Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή μέχρι 1.10.06.
Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

48. Ομιλία, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., του καθηγητού Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και μέλους της Αυστριακής Ακαδημίας κ. Joh. Koder με θέμα «Σκέψεις για την τυπολογία και την εξέλιξη του οικισμού στο Βυζάντιο», 2.10.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

49. Ημερίδα, σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ./11η ΕΒΑ και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, την 4.11.2006 στο Βυζαντινό Μουσείο με θέμα «Ημαθία-ιστορικές και αρχαιολογικές προσεγγίσεις».
Στην ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες οι:
– Δρ. Νίκος Μερούσης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, «Προϊστορική Ημαθία: πέντε χιλιετίες ανθρώπινης παρουσίας και δράσης».
– Δρ. Λιάνα Στεφανή, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, «Τοπογραφία της Ημαθίας από την εποχή του σιδήρου ως την όψιμη αρχαιότητα».
– Δρ. Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα, αρχαιολόγος, «Οι χριστιανικές Αιγές και η βασιλική της Βεργίνας».
Α.Σ. Πέτκος, Δ/ντής 11ης ΕΒΑ, «Τοπογραφία της Ημαθίας κατά την πρώϊμη βυζαντινή περίοδο».
– Γιάννης Μοσχόπουλος, δικηγόρος-συγγραφέας, «Η «καμάρα» στο Κλειδί Ημαθίας».
– Δρ. Ελένη Γκαρά, Πανεπιστήμιο Αγαίου, «Η πόλη της Βέροιας και η περιοχή της στους οθωμανικούς χρόνους».

50. Ομιλία της διδάσκουσας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κας Ρένας Μόλχο με θέμα «Οι Εβραίοι της Μακεδονίας», 27.11.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

51. Παρουσίαση, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κέδρος, του βιβλίου «Μισάντρα» του Βεροιώτη συγγραφέα Γιάννη Καισαρίδη.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Κεραμάρη Φωτεινή, φιλόλογος, Δρ. νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ., Κόνολι Ντέηβιντ, αν. καθηγητής στο Α.Π.Θ., Κορδομενίδης Γιώργος, συγγραφέας, δ/ντής του περιοδικού Εντευκτήριο, Σιδηρόπουλος Αριστοτέλης, αρχιτέκτων, 15.12.2006, Βυζαντινό Μουσείο.

52. Ομιλία του αν. καθηγητού του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπου Παπασωτηρίου με θέμα «Βυζαντινή υψηλή στρατηγική 6ος-11ος αιώνας», 23.1.2007, Βυζαντινό Μουσείο.

53. Κινηματογράφος και αρχαιολογία. Οργάνωση σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία, τη Δ/νση Β’/θμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας-Υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, εβδομάδας προβολής βραβευμένων ταινιών αρχαιολογικών θεμάτων του μεσογειακού χώρου. Προβλήθηκαν οι ταινίες:
«Ελλάδα-ο κήπος των θεών», «Η αυτοκρατορία του μαρμάρου», «Κνωσσός, ο λαβύρινθος των μύθων», «Το κύκλωμα», «Κόα, ο ποταμός με τα χιλιάδες προϊστορικά χαρακτηριστικά», «Ο ζωντανός θρύλος της Αράττα», «Τα ψηφιδωτά της Piazza Armenina», 5-10.2.2007 σε έντεκα γυμνάσια και λύκεια του Ν. Ημαθίας, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.

54. Ομιλία του ιστορικού κ. Κουκούδη Αστέρη με θέμα «Η Μεγάλη Βλαχία και η βυζαντινή κοινοπολιτεία 13ος-14ος αιώνας», 21.2.2007, Βυζαντινό Μουσείο.

55. Οργάνωση στη Βέροια της έκθεσης φωτογραφιών «Η κοινωνική ζωή στα βλαχοχώρια της Μακεδονίας στα 1900». Η έκθεση είναι παραγωγή του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, την επιμέλεια έχει κάνει ο κ. Κουκούδης Αστ. και πραγματοποιήθηκε στη Βέροια με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας, 21.2-4.3.2007, Βυζαντινό Μουσείο.

56. Oμιλία της επ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επισκέπτριας καθηγήτριας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Harvard ΜΑ κ. Φωτεινής Τσιμπιρίδου με θέμα «Περιθωριακοί μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Θράκης: η περίπτωση των Πομάκων», 28.3.07, Βυζαντινό Μουσείο. 

57. Ομιλία του Δ/ντού του Κέντρου Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Τίτου Γιοχάλα με θέμα «Οι Αρβανίτες και τα Αρβανίτικα στην Ελλάδα: η περίπτωση της Υδρας » 18.4.2007, Βυζαντινό Μουσείο. 

58. Συμμετοχή και διάθεση εντύπων από τις εκδόσεις του συλλόγου στο σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Ο Αλιάκμονας από το Αλφα ως το Δέλτα» που διοργάνωσαν η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας και η Τοπική Επιτροπή Ημαθίας της Ελληνικής Εταιρείας, 21-22.4.2007, Βέροια. 

59. Εκδήλωση σε συνεργασία με τη Δ/νση Β’/μιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας-Υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη που περιελάμβανε: 
– ομιλία της ποιήτριας κ. Ιουλίτας Ηλιοπούλου με θέμα «Η ποιητική ταυτότητα του Οδυσσέα Ελύτη» 
– προβολή της ταινίας του κ. Μάνου Ευστρατιάδη «Ο κήπος βλέπει», μια μονογραφία στην εικαστική δημιουργία του Ελύτη. 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές της Δ’ τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου Νάουσας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Μελοποιημένη ποίηση, το διαμάντι του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδος», 26.4.2007, Βυζαντινό Μουσείο. 

60. Συμμετοχή, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στη διοργάνωση βραδιάς αφιερωμένης στο Νίκο Καζαντζάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ν.Α. Ημαθίας και με τη συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και του Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας και περιελάμβανε: 
– ομιλία του φιλόλογου-ιστορικού κ. Κατζαρίδη Ιωάννη με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Ελληνες του Πόντου» 
– έκθεση αποτελούμενη από 17 έγχρωμα πανό που περιέχουν βιογραφικά στοιχεία του Καζαντζάκη σε χρονολογική σειρά, μαζί με ιστορικά στοιχεία της εποχής και πλούσιο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, ξένες εκδόσεις κλπ.) καθώς και τη φωνή του λογοτέχνη σε δίσκο ακτίνας. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. 
– προβολή της ταινίας «Ν. Καζαντζάκης 1883-1957», μια παραγωγή του Μουσείου Καζαντζάκη Ηρακλείου. 
– ριζίτικα τραγούδια ερμηνευμένα από τη χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Αγρίμια» Θεσσαλονίκης, 19.5.07, Πνευματικό Κέντρο Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι 26.5.07. 

61. Εκδήλωση, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας-Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας, αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό πενήντα χρόνων από το θάνατό του, που περιελάμβανε: 
– ομιλία της επ. καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κατερίνας Τικτοπούλου με θέμα “Διαβάζοντας Σολωμό σήμερα” 
– προβολή της ταινίας του κ. Κ. Βάκκα “Ο ποιητής της επανάστασης”, 3.11.2007, Αντωνιάδειος Στέγη.

62. Παρουσίαση, σε συνεργασία με τον Ομιλο Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας, του βιβλίου του κ. Γιώργου Καραμπελιά “1204, Η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού”. 
Το βιβλίο παρουσίασαν, εκτός από τον συγγραφέα, οι: 
– Φαίδων Μαλιγκούδης, καθηγητής ιστορίας του Α.Π.Θ. και
– Δημήτρης Μάρτος, Δρ. Χωροταξίας του Α.Π.Θ.,
12.11.2007, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.

63. Εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, αφιερωμένη στον κ. Εμμανουήλ Κριαρά, ομ. καθηγητή του Α.Π.Θ., με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την εισαγωγή της νεοελληνικής γλώσσας στο δημόσιο βίο. 
Μίλησαν, εκτός από τον τιμώμενο καθηγητή ο οποίος παρευρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση, οι:
– Δημήτρης Λυπουρλής, ομ. καθηγητής της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ.,
– Χρίστος Τσολάκης ομ. καθηγητής του Α.Π.Θ. Τάσος Καραναστάσης, λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
και προβλήθηκε η ταινία της κ. Στέλλας Θεοδωράκη “Σαν όνειρο πρωινό”, 19.11.2007, Αντωνιάδειος Στέγη.

64. Εκδήλωση, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας και το ΤΕΕ/Νομ. Επιτρ. Ημαθίας, αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, που περιελάμβανε: 
 – εισαγωγή στο εργο του Εγγονόπουλου από τον κ. Σιδηρόπουλο Αριστ., αρχιτέκτονα και απαγγελία ποιημάτων του από τον κ. Παυλίδη Χρόνη, ηθοποιό. 
– έκθεση αποτελούμενη από 21 έγχρωμα ταμπλό με φωτογραφίες και εργοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. 
– προβολή των ταινιών του κ. Τάσου Ψαρρά “Ο μυστικός ποιητής” και του κ. Λευτέρη Ξανθόπουλου “Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παραμύθια”, 3.12 2007. Αντωνιάδειος Στέγη. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι 9.12.2007. 

65. Ομιλία του καθηγητού Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Dortmund Γερμανίας και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πάσχου με θέμα «Οι επιστήμες στο Βυζάντιο (αστρονομία, μαθηματικά..)», 8.2.2008, Βυζαντινό Μουσείο. 

66. Ομιλία του διδάσκοντος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Marco Miotto με θέμα «Το Βυζάντιο και η πρώτη ισλαμική επέκταση (7ος αι.). Μια πολιτικοστρατιωτική ανάλυση»,3.3.2008, Βυζαντινό Μουσείο. 

67. Συνεστίαση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του συλλόγου για την πορεία του, 19.3.2008, Βέροια. 

68. Ξενάγηση στις δύο νέες μόνιμες εκθέσεις του 2ου και 3ου ορόφου του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, 13.4.2008. 

69. Ομιλία της καθηγήτριας κλασικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Στέλλας Δρούγου με θέμα «Εβδομήντα χρόνια πανεπιστημιακών ανασκαφών στη Βεργίνα: έργο και προοπτική», 14.5.2008, Βυζαντινό Μουσείο. 

70. Παρουσίαση, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, του βιβλίου του μοναχού Επιφανίου Μυλοποταμινού «Μαγειρική του Αγίου Ορους». Το βιβλίο παρουσίασαν, εκτός από τον συγγραφέα, οι: Νίκος Μουτσόπουλος ομ. καθηγητής του Α.Π.Θ., Θανάσης Γεωργιάδης ποιητής-συγγραφέας, Δημήτρης Κουκούδης αρχιτέκτων μηχ., Γιάννης Χρυσάφης δημοσιογράφος, 12.9.2008, παραδοσιακό καφενείο Ερατεινό, Βέροια. 

71. 26.9.2008 στο πλαίσιο των Ε.Η.Π.Κ., σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ./11η Ε.Β.Α., εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας με θέμα Οικείες Ιστορίες. Η εκδήλωση περιελάμβανε:
– προβολή της ταινίας «Το ταξίδι των μαστόρων», σκηνοθεσία Αντ. Τσάβαλου, παραγωγή ΕΤ-3.
– ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου. 

72. Ομιλία, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’/μιας Εκπ/σης Ν. Ημαθίας-Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων, της καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κ. Ναυσικάς Πανσελήνου με θέμα «Η Βυζαντινή ζωγραφική και τα πλαστικά της στοιχεία: χώρος, σύνθεση, φώς και χρώμα», 3.11.2008, Βυζαντινό Μουσείο. 

73. Κινηματογράφος και αρχαιολογία. Οργάνωση, σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία, τη Δ/νση Β’/θμιας Εκπ/σης ν. Ημαθίας – Υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, εβδομάδας προβολής βραβευμένων ταινιών αρχαιολογικών θεμάτων του μεσογειακού χώρου. Προβλήθηκαν οι ταινίες: 
«Σχεδιάζοντας με τον Ζαν-Κλώντ Γκλοβέν», «Οι τελευταίοι Ρωμαίοι», «Τα σημάδια της πέτρας: η άγνωστη Σαχάρα των ανωνύμων ανθρώπων», «Λιθοξόοι μαΐστορες», «Η γρήγορη τέχνη – Ο χειρούργος του Αρίμινουμ», «Η Ελλάδα μέσα από το φακό της Βούλας Παπαϊωάννου», «Η Βενετία και το πλοίο φάντασμα», «Δέκα βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου», «Μυκηνών έργα», «Σμιλεύοντας τον άνθρωπο», 16 – 20.2.2009 σε οκτώ γυμνάσια και λύκεια του ν. Ημαθίας, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία. 

74. Ομιλία του φιλόλογου – ιστορικού κ. Σαράντου Καργάκου με θέμα «Οι σχέσεις Σπάρτης και Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα», 26.2.2009, Βυζαντινό Μουσείο. 

75. Ομιλία της φιλολόγου, ερευνήτριας του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας κ. Φωτεινής Καϊμάκη με θέμα «Η Ελλάδα του Σαλέντο», 8.4.2009, Βυζαντινό Μουσείο. 

76. Ομιλία του ομ. καθηγητού του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκου Χατζηνικολάου με θέμα «Η Σταύρωση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Μουσείο του Πράδο», 25.5.2009, Βυζαντινό Μουσείο. 

77. 25.9.2009 στο πλαίσιο των Ε.Η.Π.Κ., σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ./11η Ε.Β.Α., εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας με γενικό τίτλο «Μάγοι, ξόρκια και φυλαχτά. Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο». Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία της κ. Μιράντας Τερζοπούλου, εθνολόγου, ερευνήτριας στο Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Τι είναι μαγεία;» και ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και επισκέφθηκαν τις εκθέσεις του Μουσείου οι καθηγητές και οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Βέροιας.

78. Η Ουνέσκο ανακήρυξε το 2008 έτος αφιερωμένο στο έργο του Πέρση ποιητή Ρουμί. Με αφορμή την ανακήρυξη, οργανώσαμε ομιλία της ιστορικού τέχνης και μελετήτριας του έργου του ποιητή κ. Καδιώ Κολύμβα με θέμα «Ο πλούτος μιας μαγευτικής ποίησης. Ο ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί (1207-1273), η εποχή και το έργο του», 2.11.2009, Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, πρώην τέμενος Μενδρεσέ, Βέροια. 

79. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και ξενάγηση στις ανακαινισμένες αίθουσές του από την προϊσταμένη της ΙΖ’ ΕΠΚΑ κ. Μαρία Ακαμάτη και τους αρχαιολόγους Ιωάννη Γραικό και Νεκτ. Πουλακάκη, 9.12.2009, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας. 

80. Ομιλία του Αρχμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Μωυσή Alkhassi με θέμα «Η Βέροια της Συρίας: ιστορική και θρησκευτική προσέγγιση», 14.12.2009, Βυζαντινό Μουσείο. 

81. Ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Όλγας Κατσιαρδή-Hering με θέμα «Ελληνική διασπορά στις χώρες των Αψβούργων (18ος – 19ος αι.): προσδοκίες, νοσταλγίες, πραγματικότητες», 17.2.2010, Βυζαντινό Μουσείο. 

82. Ομιλία της αν. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένης Κονδύλη-Μπασούκου με θέμα «Ο αραβικός πολιτισμός και οι πολιτιστικοί γείτονές του», 26.4.2010, Βυζαντινό Μουσείο. 

83. Εκδήλωση με θέμα «η πρώτη ελευθερία μας δεν είναι η μοναξιά μας» σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης ν. Ημαθίας- Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, που περιελάμβανε: 
– εισαγωγή στο έργο του Ρίτσου από την Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Α’/θμιας Εκπ/σης ν. Ημαθίας κ. Βασιλεία Μάνια. 
– έκθεση αποτελούμενη από 16 έγχρωμα ταμπλό με φωτογραφίες και εργοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. 
– προβολή των ταινιών του κ. Λευτέρη Χαρωνίτη «Θεατρικά» του κ. Ροβήλου Μανθούλη «Ρίζες: Γιάννης Ρίτσος», του κ. Πέταρ Ποπζάτεφ «Πορτραίτο για τον Γιάννη Ρίτσο» και του κ. Τάσου Ψαρρά «Γιάννης Ρίτσος», 2.6.2010, Σπίτι Συλλόγου Βλάχων. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι 10.6.2010. 

84. Ομιλία του ομ. καθηγητού του Πανεπιστημίου Berkeley Καλιφόρνιας ΗΠΑ κ. Στεφάνου Γ. Μίλλερ με θέμα «Οι Μακεδόνες στην αρχαία Νεμέα», 11.10.2010, Βυζαντινό Μουσείο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των επιχειρήσεων Παπαοικονόμου «Βίλα Ελιά»

85. Ομιλία του ομ. καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Ιωάννη Κ. Χασιώτη με θέμα «Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και η διαμόρφωση του νεοελληνικού εθνικισμού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας», 24.11.2010, Βυζαντινό Μουσείο. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο άνθρωπος και ιστορικός κ. Γιώργος Χιονίδης. 

86. Ομιλία του καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μπουραζέλη, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας – Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και τη Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, με θέμα «Η θεοποίηση του ηγεμόνα στην αρχαιότητα και ο Αλέξανδρος», 8.4.2011, Αντωνιάδειος Στέγη. 

87. Ομιλία του συγγραφέα και ελληνιστή κ. Πέδρο Ολάγια, σε συνεργασία με τη Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο. Νάουσας, με θέμα «Η πολιτισμική μορφή του Αλεξάνδρου: μια κληρονομιά και μια πρόκληση», 4.6.2011, Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους του Δήμου Νάουσας.

88. 23.9.2011 στο πλαίσιο των Ε.Η.Π.Κ., σε συνεργασία με το ΥΠ. ΠΟ./11η Ε.Β.Α., εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας με γενικό τίτλο «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Η εκδήλωση περιελάμβανε: 
– ομιλία της κ. Τόνιας Κιουσοπούλου, αν. καθηγήτριας της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα «Το Bυζάντιο τον 15ο αιώνα» 
– ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από την κ. Μαρία Χειμονοπούλου, αρχαιολόγο της 11ης Ε.Β.Α. 

89. Εκδήλωση με θέμα «Tο καίριο στη ζωή αυτή κείται», σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης ν. Ημαθίας, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, που περιελάμβανε: 
– εισαγωγή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, από τις κ. Βασιλεία Μάνια, Βούλα Κότσαλου 
– έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα 
– προβολή των ακόλουθων επτά ταινιών, που προέρχονται από το αρχείο της ΕΡΤ:«Σηματολόγιο του Οδ. Ελύτη» της Πανδ. Μουρίκη, «Σεφέρης-Ελύτης, δύο νόμπελ για την ελληνική ποίηση» του Τ. Χατζόπουλου, «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα» του Γ. Καρυπίδη, «Δύο νόμπελ – δύο εποχές» της Αθ. Καζολέα,«Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη» του Λ. Παπαστάθη, «Ο κήπος βλέπει» του Μ. Ευστρατιάδη, Απόσπασμα από την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στις 28.11.2011 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας «Θ. Ζωγιοπούλου». Η έκθεση διήρκεσε μέχρι 2.12.2011. 

90. Ομιλία, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Ν. Ημαθίας, του Κύριου ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κ. Δημήτρη Δημητρόπουλου με θέμα «Το αρχείο του Αλή πασά και η Βέροια: μια ιδιότυπη συνάφεια», 26.3.2012, αίθουσα εκδηλώσεων των Γ.Α.Κ., Ολγάνου 23, Βέροια. 

91. Ομιλία, σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσ/νίκης κ. Πολυξένης Αδάμ-Βελένη με θέμα «Νοερή περιήγηση στην έκθεση του Λούβρου: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η αρχαία Μακεδονία», 26.4.2012, Αντωνιάδειος Στέγη. 

92. Εκδήλωση με θέμα «πρώτη / και δέκατη εντολή / της ομορφιάς: αγάπη», σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης / αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, που περιελάμβανε: 
– έκθεση αποτελούμενη από 23 έγχρωμα ταμπλό με φωτογραφίες και εργοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα. 
– προβολή της ταινίας της κ. Αναστασίας Δρακοπούλου «περιουσιακά στοιχεία», καθώς και ταινιών που περιέχουν συνεντεύξεις των V. Rotolo, Τίτου Πατρίκιου, Κρήνης Παυλίδη-Αλκούλη για τον Ν. Βρεττάκο και της παράστασης του θεατρικού έργου του Ν. Βρεττάκου «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» 
– ποιήματα του Ν. Βρεττάκου μελοποιημένα από την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, 3.12.2012, Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι 8.12.2012.

93. Ομιλία της ιστορικού κ. Βασιλικής Τσακόγλου, σε συνεργασία με τη Θρακική Εστία Βέροιας, με θέμα «Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη 1913-1918», 12.12.2012, αίθουσα εκδηλώσεων Θρακικής Εστίας Βέροιας. 

94. Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την υποχρεωτική ανταλλαγή ελληνοτουρκικών πληθυσμών με την Ειδική Σύμβαση περί ανταλλαγής και τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, και σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, που περιελάμβανε: 
– ομιλία του καθηγητή της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας κ. Κων/νου Φωτιάδη με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα στη Μακεδονία» 
– προβολή του ντοκιμαντέρ «Δυο φορές ξένος» των Ανδ. Αποστολίδη και Γ. Αβέρωφ, 16.1.2013, αίθουσα εκδηλώσεων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. 

95. Ομιλία, σε συνεργασία με την Ε.Μ.Ι.Π. Ημαθίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, του δικηγόρου-ιστορικού κ. Γιάννη Μοσχόπουλου με θέμα «Ιστορικοί σταθμοί για το Ρουμλούκι [Καμπανία] από τον 14ο αι. έως το 1830», 20.2.2013, αίθουσα εκδηλώσεων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. 

96. Κινηματογράφος και Αρχαιολογία. Οργάνωση, σε συνεργασία με τον ΑΓΩΝΑ, τη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας – Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, εβδομάδας 25.2-2.3.2013 προβολής βραβευμένων ταινιών πολιτιστικών θεμάτων. 
Προβλήθηκαν οι ταινίες: «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», «Τα μυστικά των Νάσκα», «Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Μακεδών», «Δημήτρης Πικιώνης: η ανάγκη του κοινού και του κύριου»
Τις ταινίες παρακολούθησαν 1400 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί από 7 Γυμνάσια και 5 Λύκεια της Ημαθίας. Την Τετάρτη 27.2 απόγευμα και το Σάββατο 2.3 προβλήθηκαν οι ταινίες για το ευρύ κοινό. Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές, τα σχολεία και το κοινό. 

97. Οργάνωση, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, για πρώτη φορά στην πόλη εβδομάδας προβολής βραβευμένων ταινιών του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος από το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας. Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και οι ταινίες που προβλήθηκαν είναι οι ακόλουθες:
– Δευτέρα 4.3.2013, «Gran partita», «Το ποτάμι, η απέναντι όχθη», «Αύριο θα ήταν μια άλλη μέρα», «Παιχνίδι πέρα από τα χρώματα», «Τζαφάρ», «Γκάιντες λαλούν»
– Τετάρτη 6.3.2013, «Penguins», «Timor, αντικείμενο που προκαλεί φόβο», «Η πηγή της νιότης», «Τρόιχαντ, ένα έμπιστο χέρι»
– Σάββατο 9.3.2013, «Α Γρούσα Νάμου», «Ημερολόγιο επαρχίας», «Think, Erase, Move», «Oi δαιμονισμένοι», «Χριστίνα».

98. Εκδήλωση, σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, που περιελάμβανε:. 
– ομιλία του καθηγητή της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας κ. Κων/νου Φωτιάδη με θέμα «Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου»
– προβολή της τουρκικής ταινίας του Y. Kurcenli «Ρώτα την καρδιά σου» με ελληνικούς υπότιτλους, 6.11.2013, Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

99. Κινηματογράφος και Επιστήμη. Οργάνωση, σε συνεργασία με το CAID, τη Δ/νση Β’/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, για πρώτη φορά στην πόλη εβδομάδα 20-25/1/2014 προβολής βραβευμένων ταινιών επιστημονικών θεμάτων. 
Προβλήθηκαν οι ταινίες «Μυστήρια της σκοτεινής ύλης»«Σπινθηροβόλες συνάψεις»«Τελευταία προειδοποίηση»«Δούναβης: ο Αμαζόνιος της Ευρώπης»«Επόμενη στάση η Σελήνη»«Συντονισμός: όντα σε συχνότητα»«Τι σκέφτονται τα ζώα;»
Τις ταινίες παρακολούθησαν 1517 μαθητές και 96 εκπαιδευτικοί από 7 γυμνάσια και 6 Λύκεια της Ημαθίας. Την Τετάρτη 22.1 απόγευμα και το Σάββατο 25.1 πρωί προβλήθηκαν οι δύο πρώτες ταινίες για το ευρύ κοινό.
Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές, τα σχολεία και το κοινό. 

100. Εκδήλωση, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας -με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της κ. Αντ. Χαρίση «Η Ρόζα Ιμβριώτη στο Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών (1937-1940)»- με θέμα την εισαγωγή της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μίλησαν οι: Σταγιόπουλος Πέτρος, σχολικός σύμβουλος 2ης Π.Ε. Ημαθίας, Ηλιάδου – Τάχου Σοφία, αν. καθηγήτρια Παν. Δυτ. Μακεδονίας, Χαρίση Αντωνία, Δρ. Ιστορίας Εκπ/σης Παν. Δυτ. Μακεδονίας, 5.2.2014, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

101. Ο Κ.Π. Καβάφης επισκέπτεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας φιλοξενούμενος των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. 
Αφιέρωμα-γνωριμία με το έργο του αλεξανδρινού ποιητή την εβδομάδα 7-12 Απριλίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με αφορμή την 150η επέτειο από τη γέννηση και την 80η από το θάνατο του ποιητή. Το αφιέρωμα περιελάμβανε: 
– τη Δευτέρα 7.4.2014 ομιλία της επ. καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Αραμπατζίδου Λένας με θέμα «Μελετώντας όψεις της ταυτότητας του γέρο-Πρωτέα Καβάφη»
– την Τετάρτη 9.4.2014 προβολή της ταινίας του κ. Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη».. 
– όλη την εβδομάδα στις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ήταν διαθέσιμη για τους μαθητές η νέα ηλεκτρονική έκδοση του cd-rom «Κ.Π. Καβάφης. Ο άνθρωπος και η εποχή του», μια παραγωγή του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού και του Μανόλη Σαββίδη. 

102. Ομιλία, με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 χρόνων από το διάταγμα των Μεδιολάνων και σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, του καθηγητού στο Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομου Σταμούλη με θέμα «Θρησκεία, πολιτική και κοινωνία, με αφορμή το διάταγμα των Μεδιολάνων», 30.4.2014, αίθουσα εκδηλώσεων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.

103. Ομιλία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου και σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, της επ. καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Αννας Μαχαιρά με θέμα «Ο Μεγάλος Πόλεμος: ένα χρονικό για την εκατονταετία», 12.11.2014, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

104. Ομιλία του αν. καθηγητή στο Α.Π.Θ. κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, με θέμα «Από την κρίση στην Aνόρθωση: Η Ελλάδα στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι.», 11.2.2015, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

105. Κινηματογράφος και Επιστήμη. Οργάνωση, σε συνεργασία με το CAID, τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εβδομάδας 16 – 21/2/2015 προβολής βραβευμένων ταινιών επιστημονικών θεμάτων, για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Ημαθίας.
Προβλήθηκαν οι ταινίες «Σπάνιες γαίες», «Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλο μου», «Αρχαίος Υπολογιστής» «Υπέρ μύκητες, θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο;», «Εξημερώνοντας τον κόσμο της κβαντικής μηχανικής», «Γαλιλαίος: η μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης», «Κάνοντας τα πράγματα πιο κρύα»
Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές, τα σχολεία και το κοινό. 

106.Η αρχαιολογία πάει σινεμά. Οργάνωση, σε συνεργασία με τον ΑΓΩΝΑ, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εβδομάδας 2-7/3/2015 προβολής βραβευμένων ταινιών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τους μαθητές Γ-ΣΤ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Ημαθίας. Προβλήθηκαν οι ταινίες «Οι επιστημονικοί κλάδοι στην αρχαιολογία», «Witness the past, η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο», «Το κυνήγι του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Αναχώρηση για τη Γεωργία», «Το Ερέχθειο και ο χρόνος», «Ελλάδα-Ο κήπος των θεών», «Δίολκος για 1500 χρόνια», «Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων: πολύχρωμα μάρμαρα της αρχαίας Ελλάδας», «Ένας αιώνας κινηματογράφου και αρχαιολογίας, από τον Χάουαρντ Κάρτερ στον Ιντιάνα Τζόουνς».
Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, τις παρακολούθησαν 750 μαθητές, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση γι’ αυτούς, τα σχολεία και το κοινό. 

107. Επίσκεψη στην έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία», που οργάνωσε η πολιτιστική εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ στη Θεσ/νίκη, ένα πολιτιστικό οδοιπορικό σε έναν κόσμο οριστικά χαμένο. Ξενάγηση από την ιστορικό κ. Μαριάννα Κορομηλά, 22.3.2015, πολιτιστικό κέντρο του ΜΙΕΤ, Βασ. Όλγας 108, βίλα Καπαντζή, Θεσ/νίκη.

108. Ομιλία του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  κ. Γιάννη Πίκουλα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας και την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, με θέμα «Η άγνωστη Μικρά Ασία, Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό»,4.12.2016, Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

109. Κινηματογράφος και Επιστήμη. Οργάνωση, σε συνεργασία με το CΑΙD, τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εβδομάδα 23-27/1/2017 προβολής βραβευμένων ταινιών επιστημονικών θεμάτων για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Ημαθίας Προβλήθηκαν οι ταινίες «Τα μάτια της Ατακάμα», «Ουράνιο-στρίβοντας την ουρά του δράκου», «Το στομάχι, ο δεύτερος εγκέφαλός μας», «Δημιουργώντας ένα αρχαίο Δάσος», «Το μεγάλο μυστήριο των μαθηματικών», «Νεύτων: η δύναμη του Θεού», «Η μυστική ζωή των στοιχείων». Το Σάββατο 28.1.2017 προβλήθηκαν οι πρώτες τέσσερεις ταινίες για το ευρύ κοινό. Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές, τα σχολεία και το κοινό.

110. Κινηματογράφος και Ιστορία. Οργάνωση, σε συνεργασία με τον ΑΓΩΝΑ, τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εβδομάδα 13-18/2/2017 προβολής βραβευμένων ταινιών ιστορικού ενδιαφέροντος για τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Ημαθίας. Προβλήθηκαν οι ταινίες Ιστορία αναστηλώσεων Ερεχθείου», «Ένα γιγάντιο πάζλ: η επικούρειος επιγραφή του Διογένη στα Οινόανδα», «Η σοφία της Αγίας Σοφίας», «memORIA», «Υποβρύχιο Περσέας», «Σώζοντας το Mes Aynak», «Τα μυστικά του Κολοσσαίου», «Τα γυναικεία». Το Σάββατο 18.2.2017 προβλήθηκαν οι πρώτες τέσσερεις ταινίες για το ευρύ κοινό. Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για του μαθητές, τα σχολεία και το κοινό. 

111. Ομιλία σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, του ομ. καθηγητού του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Κων/νου Φωτιάδη με θέμα: «Θα παραμείνουμε απαθείς; Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», 26.4.2017, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας βιβλιοθήκης Βέροιας.

112. Παρουσίαση, σε συνεργασία με το Εκκοκκιστήριο Ιδεών και τις εκδόσεις Αρμός, του βιβλίου του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ.Χρυσόστομου Σταμούλη «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;». Προλόγισαν η κ. Ταϊπλιάδου Κατερίνα, θεολόγος και ο κ. Ναζλίδης Γιάννης, εικαστικός. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και συζήτησε με το κοινό ο συγγραφέας. 1-10-2017, Εκκοκκιστήριο Ιδεών, Βέροια.

113. Κινηματογράφος και Ιστορία. Οργάνωση, σε συνεργασία με τον ΑΓΩΝΑ, τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, τριημέρου (28-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2017) προβολής βραβευμένων ταινιών ιστορικών θεμάτων για τους μαθητές Ε΄-ΣΤ΄τάξεων των δημοτικών σχολείων της Ημαθίας. Προβλήθηκαν οι ταινίες «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», «Καστελλόριζο, στην άκρη του Αιγαίου», «Οι εμπειρογνώμονες της αρχαιολογίας», «Ιστορία αναστηλώσεων Ερεχθείου», «Fragile», «Η αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης». Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.

114. Ομιλία, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου της, της φιλολόγου, ερευνήτριας του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας κ. Φωτεινής Καϊμάκη, με θέμα «Ένα ταξίδι 21 χρόνων στην Πούλια και στην Καλαβρία», 20-12-2017, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

115. Κινηματογράφος και Επιστήμη. Οργάνωση, σε συνεργασία με το CAID, τη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εβδομάδας (26-30.3.2018) προβολής βραβευμένων ταινιών επιστημονικών θεμάτων για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Ημαθίας. Προβλήθηκαν οι ταινίες «Η καταπληκτική περιπέτεια της Ροζέτας και του Φίλε», «Ορμόνες και θυμός. Η επιστήμη της εφηβείας», «Η μεγάλη Οδύσσεια του ανθρώπου», «Τα μικρόβια που μας κυβερνούν», «Ιστορίες ενός μεσογειακού δάσους, ο παροπλισμένος πολεμιστής», «Τα μεγαλύτερα ταλέντα της φύσης, η τέχνη της αποπλάνησης», «Κινέζικες άμαξες – έρματα». Όλες οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.

116. Προβολή, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πυρκαγιά που κατέστρεψε και μεταμόρφωσε την πόλη, του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η φωτιά που γέννησε μια πόλη». Στην προβολή παρευρέθηκε και συζήτησε με το κοινό ο σκηνοθέτης κ. Γρηγόρης Βαρδαρινός. 9.5.2018, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε η είσοδος ήταν ελεύθερη και όλοι οι πολίτες ήταν ευπρόσδεκτοι.


Τα άρθρα-σχόλια είναι ιδιοκτησία του πολιτιστικού συλλόγου 
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ“.